Hyvällä yhteistyöllä maaliin koronakriisistä huolimatta

Gasumin Huittisten biokaasulaitoksen uusi biokaasua liikenteen polttoaineeksi jalostava laitteisto saatiin Viafin GAS:n avustuksella suunnitellusti käyttöön huhtikuun lopussa. Muutamaa kuukautta aiemmin tilanne oli melkoisen paljon jännittävämpi, sillä juuri kun laitteiston käyttöönottotestausten piti alkaa, iski koronapandemia ja globaali matkustuskielto. Laitteiston käyttöönotossa mukana ollut Viafin GAS oli yhtäkkiä tiukan paikan edessä.

Suomi on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80–95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Kyseessä on niin suuri muutos, että se koskee koko yhteiskuntaa ja sen kaikkia osa-alueita. Yksi merkittävimmistä ratkaisumalleista on vähäpäästöisten ratkaisujen lisääminen liikenteeseen.

Gasum omistaa 13 biokaasulaitosta ja kolme rakenteilla olevaa laitosta Suomessa ja Ruotsissa. Rakenteilla ovat vuonna 2020 valmistuva uusi biokaasulaitos Lohjalle sekä Ruotsin Nymöllaan ja lisäksi Äänekoskella käyttöönotettava kumppanilaitos. Biokaasulaitos muuttaa orgaaniset jätteet ja sivuvirrat tuotoiksi valmistamalla niistä kustannustehokkaasti uusiutuvaa energiaa ja kierrätysravinteita esimerkiksi lannoitekäyttöön.

Gasumin tavoitteena on hyödyntää tuotettu biokaasu kokonaisvaltaisesti. Huittisten biokaasulaitokselta jatkojalostettu biometaani pakataan kaasukontteihin, joissa se kuljetetaan kaasutankkausasemille liikennepolttoaineeksi ympäri Suomea.

Oulun biokaasulaitoksen keväällä 2020 valmistuneen biokaasun jalostuslaitteiston rakentamisen myötä laitoksella voidaan tuottaa noin 35 terawattituntia jalostettua biokaasua. Tämä vastaa noin 3 500 kaasuauton
vuosittaista kulutusta. Huittisissa alkuvuodesta toteutetun vastaavan projektin jälkeen biokaasua riittää myös 3500 kaasuauton vuositarpeisiin.

Etäneuvontaa Italiasta
Gasumin Huittisten biokaasulaitoksen jalostuslaitteiston käyttöönotto ajoittui helmi-maaliskuulle, keskelle pahinta koronakriisiä. Laitteiston käyttöönotosta Viafin GAS:n puolelta vastasi tekninen asiantuntija Markus Brunfeldt, joka toimi pääkallopaikalla projektipäällikkönä.

- Mielenkiintoisen ja osin haastavankin projektista teki se, että osa laitteista oli meille uusia ja niiden käyttöönotto ohjeistettiin koronan ja matkustuskiellon takia etäyhteyden välityksellä Italiasta, Brunfeldt kertoo.

Korkeapaineisen kaasunlaitteiston asennus ja käyttöönotto vaati asentajilta erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta. Etäyhteyden välityksellä tehty neuvonta ja käyttöönotto sujuivat Gasumin Suomen kiertotalousliiketoiminnan johtaja Ari Suomilammin mukaan ennalta tehdyn riskianalyysin ja suunnitelman mukaisesti.

- Korkeapaineisen ja palavan aineen kanssa toimiminen on vaativaa työtä. Mietimme, riittääkö ”Italian englannilla” ja etäyhteyden kautta saatu ohjeistus, kun laitteiston toimittajan ei ollut mahdollista matkustaa Suomeen.

- Teimme yhdessä Viafin GAS:n kanssa laitteiston käyttöönotosta riskianalyysin, jonka avulla varauduimme tulevaan ja myös mahdollisiin ongelmatilanteisiin, Suomilammi jatkaa.

”Osaamisen laajuus, tekemisen laatu ja kustannustehokkuus”

Yli 30 vuotta Gasumilla työskennellyt Ari Suomilammi on varauksettoman tyytyväinen pitkäaikaisen yhteistyökumppanin toimintaan.

- Kunnossapito-osaamiseen laajuus ja tekemisen laatu yhdistyvät Viafin GAS:n toiminnassa parhaalla mahdollisella tavalla. Vuorovaikutus toimii ja luottamus on vahvaa puolin ja toisin, hän toteaa.

Suomilammi pitää sujuvan yhteistyön kulmakivinä avointa keskustelua ja yhteisen tahtotilan löytämistä. Samoilla linjoilla on myös Markus Brunfeldt.

- Kun yhteistyö sujuu, sen tekeminen on helppoa tiukemmassakin paikassa. Huittisten jalostuslaitteiston käyttöönotto sujui todella hyvin lähtöpaukusta maaliin saakka. Kiitos siitä kuuluu hyvälle yhteistyölle ja asiansa osaavalle tiimille. Olemme hyvällä tiellä kohti visiotamme olla ykkösvalinta turvallisissa ja kehittyvissä kaasuratkaisuissa ja -palveluissa, Brunfeldt päättää.

TARU SCHRODERUS

0