Kompressoripuoli vei mennessään

Päivi Nakari työskentelee Viafin GASin Imatran toimipisteessä Räikkölässä huoltoteknikkona. Kaasujen pariin hän päätyi työskentelemään kesätöiden kautta vuonna 1987, kun hän opiskeli prosessiteknikoksi Imatran teknillisessä koulussa. ”Isä sanoi alun perin, että älä hyvä tyttö lähde sinne poikien kouluun opiskelemaan, mutta minut valittiin ja lähdin silti”, Päivi muistelee tapahtunutta. Valmistuttuaan vuonna 1988 Päivi sai vakituisen työn ja aloitti valvomon vuoropäivystäjänä Räikkölässä, samassa rakennuksessa, jossa työskentelee nykyisinkin.


Työt vaihtuivat huoltoteknikon tehtäviin 90-luvun alussa, kun Päivi siirtyi työskentelemään automaation ja instrumentoinnin pariin kompressoriryhmään: ”Päivääkään en ollut opiskellut automaatiota tai instrumentointia, mutta silloisen mestari-kisälli-mallin mukaisesti opin työt muilta tiimin jäseniltä. Kyseiset työt ovat edelleen päätyötäni, ja sittemmin olen toki oppinut työn ohessa lisää ja opiskellutkin aiheesta useita kursseja”. Päivin työhön kuuluu nykyään myös kaasun hajustuspitoisuuden mittaukset koko Suomessa.

Päiviä harmittaa, että naisia on ollut hyvin vähän kaasualalla: ”30 vuoden aikana oli itseni lisäksi vain yksi naispuolinen kesäharjoittelija tekemässä sähkötöitä kompressoripuolella, mutta onneksi nykyään meillä Viafin GASilla on jo useita naisia, ja täällä Imatrallakin vakituisena yksi naispuolinen sähköasentaja”. Päivi kokee, että hän on sopeutunut hyvin miesvoittoiselle alalle ja saanut tehdä töitä yhdenvertaisena muiden kanssa: ”Apuja saa aina kun kysyy ja ryhmätyössä on voimaa. Yksintyöskentely ja omatoimisuus sujuu sekin luontevasti minulta”.

”Meillä Viafin GASilla henkilöstö on yhtiön tärkein voimavara, ja osaamisen kehittäminen on tärkeässä roolissa, jota arvostan
suuresti.” Päivi pitää tärkeänä itsensä jatkuvaa kehittämistä, jonka avulla on itsekin saanut vuosien varrella työhönsä lisämaustetta: ”Ajan myötä tulee opiskeltua välillä jotain uutta ja ihan muuta. Ilmoittauduin juuri ”Kehity 3D-tulostusosaajaksi”-kurssille ammattikorkeakouluun. En tiedä vielä tarvitaanko taitoa täällä töissä, mutta eihän oppi koskaan ojaan kaada.”

0