Viafin GAS:n turvallisuusvalvoja havaitsi alkavan metsäpalon

Kuvituskuva Fotolia


Viime perjantai, 26.6., painuu varmasti pitkiksi ajoiksi Viafin GAS:n turvallisuusvalvojana työskentelevän Tatu Niemen mieleen. Asiakkaan luota Kotkasta takaisin työpaikalleen Kouvolaan ajamassa ollut Niemi huomasi moottoritien laidalla savua. Hän pysäytti auton heti seuraavaan liittymään ja lähti kävellen tarkastamaan tilannetta.


- Myös perässäni ajanut rekkakuski havaitsi savun ja pysäytti rekkansa. Otimme autoista jauhesammuttimet mukaan ja lähdimme kävelemään kohti savua. Kun pääsimme paikalle, huomasimme, että ojanpenkka oli tulessa, Niemi kertoo.

Miehet soittivat ensin hätäkeskukseen ja ryhtyivät sitten sammuttamaan alkavaa maastopaloa.

- Saimme palon melko nopeasti sammumaan, mutta melkein saman tien se alkoi kyteä sieltä täältä uudelleen. Rakensimme puiden oksista ja risuista viuhkat, joilla saimme kytöpesäkkeitä sammumaan. Pyrimme rajaamaan palon alun ojanpientareelle, sillä se oli vain muutaman kymmenen metrin päässä riista-aidasta, sen takana olevasta metsästä sekä maan alla kulkevasta maakaasulinjasta.

”Pysähtyminen on kansalaisvelvollisuus”

Työvuorossa ollut Kymenlaakson pelastuslaitoksen vastaava asemapäällikkö Arto Oinas vahvistaa Niemen kertomuksen. Hän oli mukana paikalle saapuneessa sammutusyksikössä.

- Tatu ja paikalla ollut toinen kaveri toimivat hienosti ja esimerkillisesti. Moni muu sen sijaan ei, sillä vilkasliikenteisestä kohdasta oli ajettu pitkän aikaa ohi ja kuvattu savuavaa piennarta sosiaaliseen mediaan.

- Ihmisten välinpitämättömyys on aina välillä hämmentävää. Jokaisen, joka havaitsee alkavan palon tai vaikka moottoritien reunaan pysähtyneen auton, tulisi kokea kansalaisvelvollisuudekseen pysähtyä, tarkistaa tilanne ja tarvittaessa hälyttää apua, Oinas sanoo.

Viime perjantain helteessä olosuhteet olivat otolliset metsäpalon syttymiselle. Niemen aloittaman ripeän ja perusteellisen jauhesammutuksen ja leyhyttelyn ansiosta palokunnan tehtäväksi jäivät jälkisammutustyöt.

- Jauhesammuttimen käytössä ei kannata kitsastella, sillä ainakin täällä Kymenlaakson pelastuslaitoksella on tapana tarjota sammuttimen täyttö, jos sitä on käytetty pelastustehtävissä, Oinas vinkkaa.

TARU SCHRODERUS

0